Santiago - Proyecto Estreles

Santiago - Proyecto Estreles

Proyecto Estreles és una microceller que es va gestar el 2012, estrictament per a consum propi, dins d'una filosofia de bones pràctiques i minimització de l'ús de sulfurós i amb la pretensió d'utilitzar varietats de raïm de la comarca de la Marina Alta. La il·lusió per aquest projecte i la dedicació durant anys a la cultura del vi, ens va animar a fer les primeres passes.

Al no tenir vinyes pròpies hem depès sempre de viticultors de la comarca als que hem intentat fer partícips de les nostres idees i que adaptessin els seus treballs en el camp a les tasques conservadors del medi i de la salut. Vam començar a vinificar varietats negres amb Giró i Syrah, procedents de la Marina Alta, ambdues de l'àrea geogràfica propera a Xaló, el Giró de Masserof a Bèrnia de sòl calcari (tap) i el raïm Sirah de Pasula de sòl argilós.

Durant tres anys vam elaborar amb raïm d'aquests agricultors vins negres amb criances de sis i dotze mesos. Circumstàncies personals dels agricultors ens va obligar a cessar la elaboració amb raïm procedent d'aquestes partides. Posteriorment vam començar a vinificar en blanc la varietat Moscatell d'Alexandrie de la partida Camarroja a Senija de sòl mixt i pedregós. Aquest raïm la continuem utilitzant en l'actualitat per a vi blanc sec en la seva major part, tot i que també fem partides de blanc dolç escumós amb elaboració ancestral i blancs secs amb fusta en lies fines.

A partir 2015 ens vam veure obligats a buscar nous vinyaters, la troballa d'unes parcel·les al barranc del Quisi, a Benissa, ens va animar a vinificar les varietats negres presents allà, ull de llebre i cabernet sauvignon, negres joves i alguns amb fusta i criances de sis i dotze mesos. En 2018 un nou viticultor ens va proporcionar de nou raïm Sirah amb la qual hem preparat el nostre últim vi negre 2018 jove, una part del qual ha fermentat amb èxit amb llevats naturals. El nom del nostre primer vi Spica, estel més brillant en el dia de l'embotellat, una bota de Sirah i Giró, va donar títol al Celler Estreles, sent la resta de vins denominat com altres estreles que designessin la nostra producció.

Els vins

Ubicació: Dénia, Marina Alta
Fondació: 2012
Raïms: Giró, Sirah, Tempranillo, Cabernet sauvignon, Moscatell
Elaboració: vins amb poc sulfits afegits
Vins blancs i negres: Gnosia, Nukasan, Spica, Adhara, Sol de Dénia, Sabik, Alhena, Vega, Deneb, Altair
Proyecto Estreles