Raïm blanc de la Marina

Els raïms blancs de la Marina

El Moscatell, de la pansa als vins, tant secs com dolços

El Moscatell és una gran família de varietats de raïm blanc molt antigues, potser les més antigues, cultivades a tot el món i el gra té un aroma d'almesc. És el Moscatell d'Alexandria, amb pell blanca, molt dolç, el que es conrea a la Marina Alta i amb el qual es fa vins blancs secs o dolços naturals. Arriba a la seva maduresa a finals de setembre, principis d'octubre, i dóna bons rendiments. El Moscatell aprecia el nostre sòl àcid i costós. Elaborat de la mateixa manera que un vi negre, produeix excel·lents vins taronges.

El Trapadell, injustament desconegut

Raïm blanc gaire conegut i minoritari, el Trapadell és de cultiu ancestral a la Marina, particularment en les terres de Benitatxell i Teulada. El seu origen és hipotètic; pot ser monjos trapencs el van portar des de Borgonya al segle XVI. Té un cicle vegetatiu molt llarg i productiu de bells raïms compactes de color blanc. El Trapadell dóna vins baixos en alcohol, subtils, amb aromes cítrics i un poquet d’amargor en boca.

El Giró blanc, la planta espanyola

El Giró blanc, -Garnacha en castellà, que significa "de Granada"-, és una varietat de raïm present a tota la regió mediterrània, ben adaptada als nostres sòls pedregosos i poc àcids. És una varietat robusta que resisteix bé la sequera, però que produeix menys que altres varietats blanques com el Moscatell. És apte per a l'elaboració de vins naturals, rodons i llargs en boca amb un baix nivell d'acidesa.

El Merseguera

El Merseguera o Messeguera és una varietat de raïm blanc originària de València que també es troba a Castella i Múrcia. S'elabora vins joves i aromàtics, de baixa graduació i bona acidesa, sols o combinat amb Moscatell. També es pot fer amb ells vins dolços naturals.

La Malvasia, la varietat més italiana dels nostres ceps

La Malvasia és una família d'antigues varietats blanques mediterrànies molt presents a Itàlia i Grècia, que van tindre el seu apogeu a tota Europa als segles XVI i XVII. A Espanya i Portugal trobem el seu descendent: la Malvasia fina. És una varietat de raïm vigorosa que dóna bons rendiments regulars, adaptada a un clima càlid i sec. Elaborem vins frescos i equilibrats, alcohòlics, de color groc-verd. També s'elabora vins naturalment dolços.

La Plantafina de Pedralba

Varietat de raïm blanc ibèric, autoritzada a la Comunitat Valenciana, la Plantafina de Pedralba (un poble situat a l'oest de València) està adaptada a sòls calcaris i silicis. Productiu i vigorós, resistent a les malalties, suporta bé el clima marítim. S'utilitza en mescles amb Moscatell i aporta als vins aromes cítrics i minerals. Fa temps es gastava per a fer pansa.

Els raïms negres