Raïm negre de la Marina

Els raïms negres de la Marina

El Gironet, raïm de la mediterrània

El Giró o Gironet és una varietat de cep negre autòcton i molt tradicional de la Marina Alta. La història del Giró està molt relacionada amb els territoris subordinats a la Corona d'Aragó que provenen de la metròpoli aragonesa o de Sardenya, part integrant del país durant gairebé 500 anys. Amb gotims de mitjana a gran dimensió, compactes, una pell prou gruixuda d'un bell negre blavós, el Gironet és un raïm vigorós i productiu que s'ha de conrear en poda curta. És adequat per a sòls secs, greixosos o rocosos, baixos en àcids. A nivell enològic, el Giró dóna vins estructurats amb molt d'alcohol i baixos d'aciditat, de color vermell daurat, aromes de fruites vermelles i espècies. Si fem vins monovarietals, és una varietat sensible a l'oxidació, per això el fem servir en associació amb altres raïms més tanins. Un desavantatge que pot ser un avantatge per a fer vermuts de gran qualitat.

El Samsó, l'amic del Giró

El Samsó és una varietat de raïm d'origen mediterrani, probablement provençal. És un raïm negre amb suc blanc que dóna bons rendiments. S’adapta a la nostra terra perquè resisteix bé la sequera, el cultivem en espatllera. S'utilitza barrejat amb el Giró, cosa que li confereix flexibilitat i subtilesa. El Samsó també produeix molt bons rosats.

Al Syrah els avis l’anomenen Sirac

No coneixem el vertader origen del Syrah, pot ser de Síria, Pèrsia o Grècia, però anàlisis genètics recents el situen a França, al Drôme (Côtes du Rhone), on està molt present. Actualment es conrea a tot el món. Fràgil i sensible al vent, especialment a la primavera, es conrea en espatllera. Madura ràpidament. Sol o en mescles, elaborem amb ell vins de color i afruitats, poc àcids, amb bona graduació, subtils i robustos al mateix temps, aptes per a reservar-los. El Syrah també produeix molt bons rosats.

El Tintorera posa el color!

També conegut com Alacant Bouschet, el Tintorera és una varietat de raïm d'origen francès producte de l'encreuament entre el Petit Bouschet i la Garnatxa negra, fet per Louis i Henri Bouschet en 1855. La pell i la polpa del gran són negres, cosa que el diferencia del Giró, que té la polpa blanca. Cultivat en sòls argilo-calcaris, és un cep prou robust que es poda curt per a no esgotar les vinyes. Productiu, es fa servir per a donar color als vins, de manera que mai està sol, perquè no té massa gust i no té finesa.

Els raïms blancs